Kontakty

Žďárská 158
592 14 Nové Veselí

Telefon: 566 667 104

Mail: sokol@noveveseli.cz

Ochotnické divadlo na jaře 2006
Když se řekne ochotnické, značí to, že jde o něco, co se dělá s ochotou, tedy dobrovolně. Nejčastěji tento přívlastek patří divadlu, které má v českých zemích bohaté tradice a stejně tak i u nás v Novém Veselí.

Divák na představení však vidí jen výsledek snažení ochotníků, ale nevidí někdy úmornou dávku zkoušek, kterých musí být většinou něco kolem dvacítky, nepočítaje hodiny, které aktéři stráví učením textu a vniknutím do postavy i do smyslu hry. Při tom se musí řešit scéna a její vybavení, tedy kulisy a další doplňky, také oblečení čili kostýmy, a dohromady je to objem práce, který je divákovi docela skryt, včetně dalších nejrůznějších činností jako je samotný výběr hry, získávání zájemců - ochotníků, přepisování textů a jiné. V posledních letech se v programu místního souboru objevují divadelní tituly s poměrně větším počtem účinkujících ze všech věkových kategorií. Sladit vše dohromady, zejména termín zkoušek, které jsou většinou v neděli a někdy v sobotu v podvečer, není vůbec snadné a závisí to především na zájmu i obětavosti ochotníků. Že se vedení této činnosti věnuje od roku 1946, tedy šedesát let, jednaosmdesátiletý Jaroslav Bílek, který přivedl na jeviště už 59 divadelních titulů, je známo. Nastal čas, kdy se řeší postupné předávání režisérské, dramaturgické, organizační a další činnosti mladším, aby se divadelní činnost v městečku co nejdéle udržela.
 
Letošní divadelní sezóna 2005-06 byla poměrně dlouhá. Začala ke konci srpna 2005 zahájením nácviku pohádkové hry Čarodějky se třinácti rolemi, která se v prosinci hrála čtyřikrát a od poloviny října začal nácvik komedie Treperendy s patnácti rolemi, která se v březnu 2006 odehrála také čtyřikrát. Byl to již 269. divadelní titul od roku 1901, od kdy se tato činnost eviduje. Od dubna se vyhledávají další divadelní tituly, které se budou upravovat, přepisovat a obsazovat, aby se mohla včas zahájit další divadelní sezóna, takže divadelní sezóna v Novém Veselí je spíš divadelní rok. Divadelní Zlom vaz!, je zcela na místě.

Z našeho kalendáře